zondag 30 oktober 2011
whaaaaaaaa! een spook!
Het is een spookballon!!
Hoe maken?
Doe in een witte ballon één (of meer) reeds gekraakte glow stick (te vinden in Wibra).
Blaas de ballon op en teken er een griezelig gezicht op.
Maak het pikkedonker.. en daar is je spookje!
Ideaal om dezer dagen je huis eens mee te versieren.
(een Halloween-idee van Martha Stewart)
Doe in een witte ballon één (of meer) reeds gekraakte glow stick (te vinden in Wibra).
Blaas de ballon op en teken er een griezelig gezicht op.
Maak het pikkedonker.. en daar is je spookje!
Ideaal om dezer dagen je huis eens mee te versieren.
(een Halloween-idee van Martha Stewart)
zondag 23 oktober 2011
de easy peasy way om 'soeskes met banketbakkersroom' te maken
Onlangs volgde ik een bakcursus bij de AVEVE.
Ik bleek het enige jonge dingske te zijn tussen een bende oudere vrouwen.
Het werd een keigezellige avond.
Ik heb mij serieus een kriek gelachen, kreeg heel wat tips van 'vrouwen met ervaring' en ging naar huis met een vol buikske met lekkerheden en een boekske vol heerlijke recepten.
Uit de recepten : 'soeskes gevuld met zalmmousse' en 'perentaart met speculaascrumble'
haalde ik het soezendeeg en de banketbakkersroom.
Ingrediënten voor een 20tal dikke soezen:
Ik bleek het enige jonge dingske te zijn tussen een bende oudere vrouwen.
Het werd een keigezellige avond.
Ik heb mij serieus een kriek gelachen, kreeg heel wat tips van 'vrouwen met ervaring' en ging naar huis met een vol buikske met lekkerheden en een boekske vol heerlijke recepten.
Uit de recepten : 'soeskes gevuld met zalmmousse' en 'perentaart met speculaascrumble'
haalde ik het soezendeeg en de banketbakkersroom.
Ingrediënten voor een 20tal dikke soezen:
voor het soezendeeg :
- 200g AVEVE Mix voor soezen (dus bij AVEVE te vinden)
- 2 eieren
- 200 ml heet water (net niet aan het koken) (Het heet water zorgt voor betere binding)
- 2 eieren
- 200 ml heet water (net niet aan het koken) (Het heet water zorgt voor betere binding)
voor de banketbakkersroom :
- 200 g Cake 'n Party Mix voor banketbakkersroom (bij AVEVE)
- 660 ml melk (indien je iets minder stevige banketbakkersroom wil, gebruik je meer melk)
- 200 g Cake 'n Party Mix voor banketbakkersroom (bij AVEVE)
- 660 ml melk (indien je iets minder stevige banketbakkersroom wil, gebruik je meer melk)
voor chocoladeglazuur :
- 125 g pure chocolade
- 90 g poedersuiker
- 60 g boter (Ik gebruikte 'Melkerijboter van everyday Colruyt')
Start :
1. Verwarm de oven voor op 170 ° C.
2. Meng de eieren en de soezenmix.
2. Voeg al roerend het heet water toe.
3. Meng tot een homogeen beslag.
4. Schep het beslag in een spuitzak. Beleg een bakplaat met bakpapier en spuit er 20 soezen op.
5. Bak de soezen op 170°C een 30min.
2. Voeg al roerend het heet water toe.
3. Meng tot een homogeen beslag.
4. Schep het beslag in een spuitzak. Beleg een bakplaat met bakpapier en spuit er 20 soezen op.
5. Bak de soezen op 170°C een 30min.
Ondertussen kan je banketbakkersroom maken :
6. Klop de Cake 'n Party Mix voor banketbakkersroom met de melk en laat even opstijven.
7. Schep het beslag in een spuitzak.
7. Schep het beslag in een spuitzak.
8. Laat de soesjes afkoelen en prik er een gaatje in.
9. Spuit de soesjes vol met de baketbakkersroom.
chocoladeglazuur :
9. Spuit de soesjes vol met de baketbakkersroom.
chocoladeglazuur :
10. Breek de chocolade in kleine stukjes.
11. doe chocolade en boter in een kom en zet in microgolfoven (lage stand).
12. Wanneer beide gesmolten zijn, haal je het uit microgolfoven en meng je alles goed met een vork.
11. doe chocolade en boter in een kom en zet in microgolfoven (lage stand).
12. Wanneer beide gesmolten zijn, haal je het uit microgolfoven en meng je alles goed met een vork.
13. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe.
14. Doe de eetlepels water geleidelijk bij het mengsel (zorgt voor dunner maken van mengsel).
15. Doop er de soesjes in.
16. Laat soesjes afkoelen en zet even in de frigo.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
15. Doop er de soesjes in.
16. Laat soesjes afkoelen en zet even in de frigo.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
vrijdag 21 oktober 2011
Een kopje chocomousse graag!
Ik heb het niet zo voor Piet Huysentruyt,
maar zijne chocomousse is bij mij nog nooit mislukt!
Het recept vind je hier : chocomousse van de Piet
Ik gebruikte wel pure chocolade ipv de melkversie
en voegde maar een scheutje room toe.
Ik liet de mousse een nachtje opstijven in de frigo
en schepte deze daarna uit met een ijsschep
in het bovenste deel van een ijshoorntje.
Het handvatje van 'het kopje' maakte ik met een koekje
(zie vorig recept).
Scheppen in het hoorntje doe je best pas
op laatste moment, want hoorntje wordt snel plat door mousse.
Leve de Piet! (allé toch een beetje)
maandag 17 oktober 2011
'proef'essionele koekskes
De vormpjes en recept komen van bij dit bedrijfje : ZieZoZoet
Ingrediënten voor het allerbeste koekjesdeeg met vormpjes :
* 200 g boter op kamertemperatuur
* 200 g griessuiker
* 2 zakjes vanillesuiker
*1 ei
* 400 g patisseriebloem
*een snuifje zout
en dan ...
1. Meng boter, suiker, zout en vanillesuiker tot zachte, luchtige massa.
2. Meng ei en bloem er door tot je een bol krijgt.
3. Laat deeg enkele uren in koelkast rusten.
4. Verwarm oven voor op 180°C.
5. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad en rol een deel van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
(Ik had geen deegrol en gebruikte de palm van mijn handen om telkens een stukje deeg te platten).
6. Nu kan je met behulp van van koekjesuitstekers koekjes uit het deeg steken.
7. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en schuif ze voor een dikke 10 min. in de voorverwarmde oven.
8. Wanneer de randjes mooi gekleurd zijn (goudbruin), zijn de koekjes klaar en kan je ze uit de oven halen.
Ingrediënten voor het allerbeste koekjesdeeg met vormpjes :
* 200 g boter op kamertemperatuur
* 200 g griessuiker
* 2 zakjes vanillesuiker
*1 ei
* 400 g patisseriebloem
*een snuifje zout
en dan ...
1. Meng boter, suiker, zout en vanillesuiker tot zachte, luchtige massa.
2. Meng ei en bloem er door tot je een bol krijgt.
3. Laat deeg enkele uren in koelkast rusten.
4. Verwarm oven voor op 180°C.
5. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad en rol een deel van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
(Ik had geen deegrol en gebruikte de palm van mijn handen om telkens een stukje deeg te platten).
6. Nu kan je met behulp van van koekjesuitstekers koekjes uit het deeg steken.
7. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en schuif ze voor een dikke 10 min. in de voorverwarmde oven.
8. Wanneer de randjes mooi gekleurd zijn (goudbruin), zijn de koekjes klaar en kan je ze uit de oven halen.
donderdag 13 oktober 2011
Maak je spullen hip met flockfolie en applicaties
zondag 9 oktober 2011
Maak je eigen memobord
Geweldig wat je op YouTube allemaal vindt!
Ik was een tijd geleden eigenlijk op zoek naar leuke knutselideeën voor de klas, toen ik dit vond : DIY membord <-- Kijk en maak.
Ik was een tijd geleden eigenlijk op zoek naar leuke knutselideeën voor de klas, toen ik dit vond : DIY membord <-- Kijk en maak.
woensdag 5 oktober 2011
bosbessenconfituur
Hoe maak je op een eenvoudige manier confituur?
nodig :
- 1 kg bosbessen (ik nam de diepvries van Ringis uit Colruyt)
nodig :
- 1 kg bosbessen (ik nam de diepvries van Ringis uit Colruyt)
- 1 kg geleisuiker (te vinden bij de andere suikers)
- 4 bokalen
1. Laat de bosbessen ontdooien.
2. Breng een kom water aan de kook en laat hierin de bokalen en deksels enkele minuten koken. Draai de bokalen en deksels omgekeerd op een verse keukenhanddoek en laat uitlekken.
3. Meng de bessen in een kom met de geleisuiker en laat 3 uur trekken in de frigo.
4. Breng de bessen in een pan aan de kook en laat 4 min. borrelend doorkoken.
5. Verdeel de hete confituur over de bokaaltjes en sluit deze meteen af met het deksel.
6. Draai de bokaaltjes om en laat zo 10 min. staan.
! Stap 2,5 en 6 zijn belangrijk om schimmel te voorkomen.
Kies enkele leuke etiketten om op de bokalen de kleven.
Knip met een kartelschaar een stofje uit van 15 cm x 15 cm en span het over je bokaal.
Zo wordt het ook een hip ideetje om familie /vrienden /collega's mee te verrassen.
2. Breng een kom water aan de kook en laat hierin de bokalen en deksels enkele minuten koken. Draai de bokalen en deksels omgekeerd op een verse keukenhanddoek en laat uitlekken.
3. Meng de bessen in een kom met de geleisuiker en laat 3 uur trekken in de frigo.
4. Breng de bessen in een pan aan de kook en laat 4 min. borrelend doorkoken.
5. Verdeel de hete confituur over de bokaaltjes en sluit deze meteen af met het deksel.
6. Draai de bokaaltjes om en laat zo 10 min. staan.
! Stap 2,5 en 6 zijn belangrijk om schimmel te voorkomen.
Kies enkele leuke etiketten om op de bokalen de kleven.
Knip met een kartelschaar een stofje uit van 15 cm x 15 cm en span het over je bokaal.
Zo wordt het ook een hip ideetje om familie /vrienden /collega's mee te verrassen.
zondag 2 oktober 2011
Frambozenijs in een handomdraai
Wie had nu gedacht dat het in oktober nog ijsjesweer zou zijn?
Fijntjes, konijntjes dacht ik zo, want ijs is nu éénmaal super-mega-lekker!
Nodig?
* 250 g diepgevroren frambozen
* 100g poedersuiker
* 200 ml koude slagroom
1. Doe het bevroren fruit in een blender en laat stevig draaien tot frambozen grof gehakt zijn.
2. Voeg de suiker toe en meng tot het mengsel homogeen is.
3. Voeg de room toe en laat weer mengen.
Fijntjes, konijntjes dacht ik zo, want ijs is nu éénmaal super-mega-lekker!
Nodig?
* 250 g diepgevroren frambozen
* 100g poedersuiker
* 200 ml koude slagroom
1. Doe het bevroren fruit in een blender en laat stevig draaien tot frambozen grof gehakt zijn.
2. Voeg de suiker toe en meng tot het mengsel homogeen is.
3. Voeg de room toe en laat weer mengen.